Eldőlt: nem lesz többé Audi Le Mans-ban

2016.10.26. 17:49

Néhány hete még arról lehetett hallani, hogy az Audi 2017 végén búcsúzik a hosszú távú sportkocsiversenyek világától, de most kiderült, már az idén vége a dalnak. Elképesztő egyeduralom – 13 győzelem – után az idén véget ér a program, egyszerűen feloszlik az Audi Sport Endurance részlege.

Az okok egyértelműek: két csapatot nem szívesen finanszíroz a Volkswagen csoport most, amikor a dízelbotrány bődületes költségei miatt amúgy is meg kell fogniuk minden centet, és a választás is nyilvánvaló. A Porsche autói jelenleg gyorsabbak, és azokban nem dízelmotor dolgozik, hanem benzines hibrid, ami mostanság jobban cseng. Attól persze nem kell tartani, hogy kiürülne a mezőny: nyilván jövőre is versenyben marad a Toyota, amely az idén csak elképesztő pechhel csúszott le Le Mans-ban az abszolút győzelemről.

Az Audi többi versenytevékenységét egyelőre nem érinti a költségcsökkentési program, sőt, a Formula E-ben nagyobb szerepet vállalna a márka. Egyelőre a DTM-ben is maradnak, sőt, valószínű, hogy a ralikrossz világbajnokságban is, ahol az idén mindenkit elvert az A1-es alapú versenyautóval Mattias Ekström.