Kiteljesedik az Audi A5 palettája

2016.11.04. 11:22

Két nyitható tetejű változat bemutatásával kiteljesedett az Audi A5-ösök palettája. A Cabriolet tervezése során igyekeztek közel maradni a Coupé formáihoz és arányaihoz. Emellett a kategória legmerevebb és legkönnyebb kasznijának kialakítása volt a másik fontos céljuk. Az elődmodellhez képest mintegy negyven kilogrammot sikerült megspórolniuk.

A vászontető 50 km/h-s sebességig nyitható és zárható, a teljes folyamat automatikusan zajlik a gombnyomást követően. Míg a nyitáshoz 15, addig a záráshoz 18 másodpercre van szükség. Az előző generációhoz képest igyekeztek kényelmesebbre is alakítani a négyüléses kabriót. A tengelytávon ezért 14 millimétert nyújtottak, a hátsó lábtér viszont 18 millimétert nőtt. Vállban az elöl ülők számára is szélesebb lett a nyitott A5-ös.

A motorok természetesen a Coupé és a Sportback változattal közösek – van belőlük négy- és hathengeres is. Az A5 Cabriolet kezdetben kétliteres, 252 lovas TFSI-vel, 190 lóerős, szintén kétliteres TDI-vel és 218 lovas, háromezres dízellel lesz elérhető. Később egy gyengébb benzines (2,0 TFSI, 190 lóerő) és egy erősebb dízel (3,0 TDI, 286 lóerő) bővíti a választékot. Ezekhez hatsebességes kézi, vagy hétgangos S tronic duplakuplungos automata váltót lehet választani. Alapból elöl hajt az A5 kabrió, de lehet kérni összkerekes változatban is.

Az S5 Cabriolet egy új fejlesztésű 3,0 TFSI hathengerest is kap. Ez 354 lóerős, tehát 21-gyel erősebb mint az előző generáció. Nulláról százra 5,1 másodperc alatt gyorsul, a vége pedig 250-nél van, addig engedi az elektronika. A Quattro-összkerékhajtás és a nyolcsebességes tiptronic váltó alapból jár. Fontos ugyanakkor hozzátenni, hogy az S5 csak átmenetileg jelenti a csúcsot a kabrió A5-ösök között. Jövőre jöhet ugyanis az RS5 Cabriolet, amelybe a Porsche Panamera 4S-ből is ismert 2,9-es biturbó V6-ost szerelik. Ez 440 lóerőt és 550 newtonmétert tud.

Az új A5 kabriók információs és szórakoztató rendszere megkapta a hangvezérlés lehetőségét is. Ehhez a biztonsági övnél elhelyezett mikrofon is segítséget nyújt – ilyet nemcsak a sofőr, hanem a jobb egyben ülő utas is kap. Csatlakozni lehet okostelefonnal, valamint USB-s eszközökkel és AUX-szal is.

Az Audi jövő márciusban kezdi meg az A5 és S5 forgalmazását Európában. Az A5 legolcsóbb kiviteléért 49 ezer eurót (15 millió forint), az S5-ért pedig közel 68 ezret (21 millió) kérnek majd el. A magyarországi ár ezektől természetesen eltérő lehet.