NIO EP9: a jövő megawattos sportkocsija?

2016.11.21. 17:40

A NIO EP9 típusjelzésű gép ránézésre Koenigsegg-utánérzésnek tűnik, a látványos fajtából, és hogy bizonyítsák, hogy nem csupán elméletben nagyon gyors, hamar futottak egy körrekordot a Nürburgring Nordschleifén. Az új villanyautós rekord 7 perc 5,12 másodperc.

Az elektromos szupersportkocsi műszakilag is érdekes jószág: a hajtást négy, egyenként 250 kW teljesítményű motorra bízták, és mindegyiknek saját sebességváltója és kihajtása van egy-egy kerékre. Ennek köszönhetően 100 km/h-ra 2,7 másodperc, 200-ra 7,1 másodperc, 300-ra 15,9 másodperc alatt gyorsulhat a gép, a végsebessége pedig 313 km/h. Az elméleti hatótávolsága sem kevés, 427 km egy töltéssel, bár nagy kérdés, hogy ha ezt valóban el szeretnénk érni, akkor mennyire kell óvatosan bánni a gyorsítópedállal.

A NextEV számára a NIO persze csak afféle bevezető jármű, akárcsak a cég Formula E csapata, később olcsóbb és elérhetőbb autókkal szeretnének komolyabb növekedést elérni. A cég anyagi helyzete egyelőre biztosnak látszik – egy kínai internet-szolgáltató, és több ismert befektető cég áll mögötte – de az még bizonytalan, hogy valóban képesek lesznek-e nyereséggel eladható tömegmodelleket összehozni, az elképesztő elektromos szuperautó után.