Meglepetés: új modellt készített a Ferrari

2016.12.13. 15:53

Különleges, kis szériás sportkocsit mutatott be a Ferrari Tokióban, amellyel japán jelenlétük ötvenedik évfordulóját ünneplik. A J50 ugyan a 488 Spyder alapjaira épül, de erősebb annál, és a formatervét is alaposan átdolgozták.

Csak a hátsó sárvédőívek és az ajtók alsó része emlékeztet a 488-as megoldásaira, az autó orrát és a kabin felső részét viszont teljesen újratervezték. A legkarakteresebb részlet kétségtelenül a cápaorr az igen alacsony fényszórókkal, illetve az orr-részből kiinduló fekete sáv, amely a tervezők szerint az 1980-as évek legendáit – a 288 GTO-t és az F40-est – hivatott felidézni. A kis szériás modellhez egyébként nem alakították át a 488 Spider összecsukható keménytetetjét, helyette az ülések mögött tárolható két karbonszálas panellel zárható le a tető.

Műszaki értelemben nincs lényeges változás a 488-ashoz képest, az egyetlen, amelyről tudunk, a húsz lóerős teljesítmény-növekedés: a 3,9 literes V8-as középmotor itt 690 lóerős, ami jelképes dinamika-javulást jelenthet – inkább a magasabb teljesítmény magasabb presztízse lehet a változtatás oka.

A gyártást természetesen a Ferrari Special Projects részlege végzi majd, ahogy egyébként is egyedi sportkocsik gyártásával foglalkoznak. Árat egyelőre nem mondtak, de valószínű, hogy az összes példányt felszippantják a legkomolyabb Ferrari gyűjtők – ilyenből valószínűleg csak Japánban több van, mint tíz.