Rászállnak a streccslimókra Amerikában?

2016.12.28. 14:08

Ugyan itthon is fel-fel tűnik egy-egy nyújtott bulilimuzin a nagykörúton, de Amerikában már annyi stretchlimousine van, hogy komolyan kell velük számolni a forgalomban. Egy tavalyi baleset kapcsán a suffolki ügyészség készített egy 156 oldalas tanulmányt az ütközésről, illetve a nyújtott-tengelytávú limuzinok átépítésének szabályozásáról.

A baleset 2015 júniusában történt Long Island-en. Egy U-alakban visszaforduló Lincoln Town Car sztreccslimó ütközött egy teherautóval. A vizsgálatok szerint egy terepjáró kitakarta a limuzinsofőr kilátását, aki belekezdett a fordulóba, pedig nem volt elegendő hely, hogy a limuzin megforduljon. A limuzinban utazók közül négyen meghaltak és további négyen kórházba kerültek. A limuzin és a teherautó sofőrjét is letartóztatták.

21limo-superJumbo

A tanulmány készítői azt tapasztalták, hogy hiába vonatkoznak szigorú szabályok az átépítésre, a munkálatokat végző cégek több biztonsági berendezést, például az oldallégzsákokat is kihagyják az autókból. Ezen kívül meghamisítják a papírokat is, hogy ne kelljen a buszok, illetve 11 vagy több fő szállítására alkalmas autók számára előírt szigorú szabályokat teljesíteniük. A vizsgálatot vezető Thomas J. Spota szerint, amennyiben az átépítő cégek nem teljesítik a biztonsági előírásokat, a streccslimók egyszerűen csak halottaskocsik.

Az átépítő cégek tehát minden bizonnyal gyakoribb és komolyabb ellenőrzésekre számíthatnak ezután.