Bajban a Lotus?

2004.11.17. 14:46

A brit cég 350 főt kénytelen utcára tenni a közeljövőben, a hivatalos indoklás miatt a külső megrendelések számának csökkenése miatt. A leépítés állítólag elsősorban a fejlesztési részleget érinti, mivel egyes nagy projekteket leállíttattak a megrendelők, és a közelmúltban néhány, szintén nagy számú szakembert lekötő fejlesztés a végéhez ért. "A Lotus Engineering tovább működik, de kevesebb alkalmazottal" - nyilatkozta a Lotus szóvivője.

A legtöbb megfigyelő úgy véli, a háttérben a Lotus anyacége, a Proton és a VW csoport közti megállapodás húzódik meg, bár mindenki mással magyarázza a feltevést. Egyesek szerint egyszerűen arról van szó, hogy a VW színre lépésével megszűnik a Protonnál az önálló típusfejlesztés, amelyben a Lotus is jelentős szerepet kapott, helyette a maláj gyártó a későbbiekben VW-főegységekre épülő típusokkal szándékozik piacon maradni.

Egy másik - szintén spekulációkon alapuló - feltevés szerint a VW színre lépése miatt a GM visszavonta a megbízásait a Lotustól attól tartva, hogy egyes fejlesztései a nagy rivális kezébe juthatnak. Ez a változat szintén komoly gondot okozhat a Lotusnak, hiszen a brit cég az Opel mellett a Chevrolet-Daewoo és a Subaru egyes típusainak finomhangolásába is besegített.