Legendát kelt életre a 800 lóerős Corvette

2017.01.18. 06:09

Az amerikai izomautó-legendárium egyik legritkább típusának állít emléket a brutális erejű Corvette változattal a New Yersey-i tuningcég, a Speciality Vehicles Engineering (SVE) nevű cég. A Yenko Corvette-ből összesen ötven példány készül, úgy tűnik, eleve gyűjtők számára.

yenkovette

Az SVE Corvette-átirata eleve figyelemre méltó lenne. Az autóba a Corvette Grand Sport eredeti kompresszoros, 6,2 literes V8-asának, az LT1-esnek egy alaposan átdolgozott változata kerül. A hengerűrtartalmát 6,8 literre növelik, új kovácsolt acél főtengelyt és kovácsolt alumínium dugattyúkat kap átalakított hengerfejjel, nagyobb szelepekkel és egy 2,9 literes mechanikus csavarkompresszorral. A végeredmény 800 lóerő és 1016 Nm csúcsnyomaték, amivel a sportkocsi 3 másodpercen belül gyorsulhat százra, és 329 km/h-ra nő a végsebessége.

Az alaposan megvadított Corvette-re azonban a neve miatt fognak leginkább felfigyelni. Don Yenko, egy élelmes autókereskedő 1967 és 1969 között a legerősebb Camarókat rakta össze, átlépve a General Motors házirendjét, amely szerint ekkora autóba nem kerülhetett volna 6,6 literes motornál nagyobb. A gyári alkatrészekből épített Yenko Camarókba 7 literes, 450 lóerős motor került, ezzel a legerősebb izomautók egyike lett, de csupán néhány százat gyártottak.

Az új Yenko Corvette még ritkább lesz: összesen ötven példány állítanak elő, az átalakítás költsége pedig 46 ezer dollár lesz. Ráadásul nem is lesz elérhető minden államban: Kaliforniában nem lehet forgalomba hozni a szigorú környezetvédelmi normák miatt.