Nem csak az Opelt venné meg a Peugeot?

2017.02.22. 06:07

A Proton sorsa régóta kérdéses: amióta a külföldi autókra kivetett védővámok megszűntek Malajziában, a cég épp csak vegetál. Ám épp ezért lehet vonzó a Peugeot számára.

peugeot expert 9

Bár a hónap híre kétségtelenül az Opel felvásárlása, a legújabb hírek szerint a Peugeot nem csak a GM-mel tárgyal. Úgy hallani, a maláj Proton iránt is érdeklődik, bár egyelőre nem világos, hogy felvásárlásról, vagy csupán partneri viszonyról lenne szó. A Peugeot számára azért lehet vonzó a maláj autógyártó, mert így Délkelet-Ázsiában is megvethetné a lábát, méghozzá jóval kisebb befektetéssel, mintha saját gyárat építene a régióban. A Proton pedig olyan partnerhez jutna, amely jelentősen csökkenthetné a cég fejlesztési és működési költségeit.

A Proton jelenleg nagyrészt önálló fejlesztésű típusokat kínál, amelyek kialakításában leányvállalata, a Lotus is közreműködött. Ám mivel a cég évente legfeljebb 150 ezer autó előállítására elegendő gyártókapacitással rendelkezik, és még ezt sem képes teljesen lekötni, az önálló típusfejlesztés hosszabb távon nem tűnik járható útnak. A cég eladása, vagy legalább egy nagyobb autóipari partner bevonása a működésbe évek óta napirenden van, de egyelőre nem született megállapodás. Úgy tudjuk, a Peugeot csoporton kívül a Volvo tulajdonosa, a Geely is érdeklődik a Proton iránt.