Pop Up: csak átugorja a dugót

2017.03.08. 14:54

Az egyéni közlekedés mai koncepciójától rendesen elrugaszkodik a Pop Up nevű eszköz, amely gurulhat környezetbarát villanyautóként, repülhet helikopterként, vagy megközelítheti a célját vasúton is. A moduláris jármű nagyszerű ötlet, bár drága infrastruktúrát feltételez.

Az ötlet tulajdonképpen egyszerű: az utas egy kabinban utazik, amely a hozzá kapcsolódó hajtásrendszertől függően közlekedhet autóként négy keréken, vagy a drónokéhoz hasonló, négy csőlégcsavaros szerkezetet a tetejére kapcsolva haladhat a levegőben helikopterként, sőt, felpakolhatják vasútra is, aszerint, hogy melyik épp a leggyorsabb módja a célpont megközelítésének. Így háztól házig mehetnénk anélkül, hogy át kellene szállnunk. Az autó-alváz, amelyet a kabinhoz terveztek, természetesen elektromos, mintegy 130 kilométer hatótávval, és teljesen önállóan közlekedik. Az utasnak csak a célt kell megadnia, a többi feladatot a jármű irányítórendszere önállóan végzi, beleértve az esetleges hajtás-cserét is.

A közlekedésnek ez a formája igen vonzónak tűnik - végül is átszállások nélkül, sőt, érintetlen privát szférával tehetnénk meg nagy távolságokat – de amíg ebből a koncepcióból valóság lehet, nagyon sok problémát kell még megnyugtatóan megoldani. Egyelőre hiányzik a megfelelően intelligens irányítórendszer, amely minden lehetséges helyzetben biztonságos utazást tesz lehetővé, és ha ez meg is lenne, mielőtt a Pop Up széles körben használhatóvá válik, ki kell építeni a technikai hátteret, a hajtásmodulok tárolását és karbantartását végző rendszerrel.

Nem tudni, hogy valaha kiépülhet-e egy ilyen rendszer, és egyelőre az sem világos, hogy megfizethető lenne-e a fenntartása, így egyelőre nem sokkal több egy nagyon tetszetős álomnál, amely elvileg nem csak a mai személyautókat válthatná ki, de feleslegessé tenné az autókölcsönzés és a taxi intézményét is.