A VW eladhatja a kijavított csalós dízeleket

2017.03.31. 14:11

Durván félmillió dízelmotoros Volkswagen érintett a dízel-botrányban csak Észak-Amerikában, és ezeknek egy jelentős része a forgalomból kivonva áll különféle telephelyeken. Eddig semmit nem csinálhattak ezekkel az autókkal – a VW-nek az eladásukat sem engedték meg – ami elképesztő pazarlás, és hosszabb távon a környezetnek sem tesz jót. Most azonban legalább egy részüknek van esélye visszakerülni a forgalomba.

AR-170329914

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség, az EPA ugyanis megengedte a VW-nek, hogy a 2015-ös modellévhez tartozó TDI modelljeit a jóváhagyott javítások végrehajtása után értékesítse. Ezek ugyanis nagyrészt alig használt autók. És mivel az ügynökség szerint a szoftverfrissítés után az EA189-es sorozatú dízelmotorok már nem lépik túl a károsanyag-kibocsátási határértékeket, újra legálisan használhatók.

Úgy tudjuk, mintegy 67 ezer autóra vonatkozik az engedély a 480 ezerből, ami nem sok, és ebből egyelőre csak 12 ezer került vissza eddig a kereskedésekbe. Valószínű, hogy ezeket az autókat is csak igen nyomott áron lehet majd értékesíteni, ami alig enyhíti a visszahívás hatalmas költségeit, de legalább ennyivel kevesebb jármű raktározásával kell majd megküzdeni.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mit kezdenek majd a régebbi autókkal – azzal a 413 ezerrel, amire nem vonatkozik az engedély – hisz állásukban hasonlóan veszélyesek lehetnek a környezetre, mint használat közben.