New York is enged az önvezető autóknak

2017.04.09. 07:25

Enged az önvezető autózással szemben gyakorolt szigorából New York állam. Eddig elég egyértelmű volt az ezzel kapcsolatos álláspontjuk: előírták, hogy a sofőr egyik kezének mindig a kormányon kell lennie. Így lényegében tiltották az autonóm járművek éles tesztjét. Most egy törvénymódosításnak köszönhetően minden megváltozik.

474435-e92d951587c73dfdad739f592022dabd

Az új rendelkezés minden szükséges szűrőn átment, már csak a kormányzónak kell aláírnia. Így Kalifornia, Arizona és Michigan után New York utcáin is megjelenhetnek a saját magukat vezető járművek a közutakon. Ráadásul egészen barátságos keretek között, hiszen bármely cég kérhet engedélyt ilyen autók tesztüzeméhez. Más államok olyan korlátozásokat vezettek be, amelyek kizárják az Ubert és más hasonló vállalatokat.

Természetesen szó nincs arról, hogy New Yorkban mostantól felügyelet nélkül garázdálkodhatnak az önvezető autók. Minden tesztprogram a helyi rendőrség ellenőrzése alatt zajlik majd, és minden egyes autonóm járműben ülnie kell egy képzett sofőrnek. Szükség esetén tehát megmarad az emberi beavatkozás lehetősége, ami a finoman szólva sem teljesen kiforrott rendszereknél alapfeltételnek is mondható.

A döntés azért is meglepő, mert a New York-i politikai vezetők közül nemrég még többen is aggodalmukat fejezték ki, mondván a komplex városi környezet még túl nagy falat az önvezető autók számára. Ezek a fenntartások csak erősödtek, miután Arizonában egy autonóm Uber-autó okozott balesetet.

Az intézkedés egyébként azonnal életbe is lép, amint megkapja a kormányzó jóváhagyását. Egy évig, azaz 2018 áprilisáig marad érvényben, akkor pedig a rendőrség készít átfogó jelentést a próbaidőszak tapasztalatairól. Ezt kiértékelve döntenek majd a továbbiakról.