Stratégiát vált a Fiat-Chrysler vezére

2017.04.16. 07:43

Aki figyeli az autóipari történéseket, könnyen gondolhatta, hogy a Fiat Chrysler Automobiles első embere nem tud szabadulni valamiféle kényszertől. Sergio Marchionne ugyanis a fejébe vette, hogy keres a vállalatnak egy olyan partnert, aki hajlandó lenne velük összebútorozni – ezzel nyilván javult volna az FCA anyagi helyzete. Mindeddig nem járt sikerrel, és most úgy tűnik, el is engedi a dolgot.

2861588-chrysler-ceo-sergio-marchionne-3-jpg 2498932

A részvényesek amszterdami összejövetelén Marchionne úgy fogalmazott, nem szabad irreális célokat kitűzni maguk elé, a legfontosabb most az, hogy megszabaduljanak az adósságoktól. Szerinte ez most nem a megfelelő időszak arra, hogy partnerekről és együttműködésekről essen szó.

Nagy fordulat következett be tehát a vezérigazgató gondolkodásában. Tavaly ősszel még a General Motorst környékezte meg az összeolvadás ötletével, de a GM ahelyett, hogy belement volna egy újabb, kétes sikerű ügyletbe, inkább az Opeltől is megszabadult. Ekkor Marchionne a Volkswagen felé fordult, de a németek is elzárkóztak az együttműködéstől – a dízelbalhé miatt így is van tennivalójuk elég.

Az FCA-nak is akad persze dolga a cégcsoporthoz tartozó márkákkal. Az Alfa – úgy tűnik – jó irányba tart a Giuliával és a Stelvióval, közben viszont a Chrysler és a Dodge zsugorodik. Kíváncsian várjuk, milyen mestertervvel állnak elő Marchionnéék.