Felbukkant a Citroën új csodafutóműve

2017.04.19. 06:09

Magáról a C5 Aircrossról többször is hallhattunk már, de a részleteket csak most árulták el. Erős turbós benzinmotorokkal, vagy hibrid összkerék-hajtással kínálják majd a nagydarab szabadidő-autót, és ebben mutatkozik be az új csodafutómű.

A Progressive Hydraulic Cushions elnevezésű rendszer a gyáriak szerint tipikusan Citroënes, kivételesen sima és kényelmes utazást tesz lehetővé. Jóval egyszerűbb rendszerről van szó, minta milyen a hidropneumatikus rugózási rendszerek voltak. Tulajdonképp egy hagyományos mechanikus futómű, két progresszív hidraulikus csillapítóegységgel kiegészítve, amelyek a futóműmozgások végpontjai közelében lépnek működésbe. Így ahol a futómű felütne, ott lelassítják a mozgását. Hogy ez ér-e annyit a gyakorlatban, mint a legendás hidrós futómű, az majd a gyakorlatban kiderül – mindenesetre biztosan olcsóbb és egyszerűbb.

A C5 Aircross viszonylag nagy méretű – csak a tengelytávja 2,73 méter – ami a gyáriak szerint kivételes helykínálatot eredményez. Belül a C4 Cactus lekerekített sarkú téglalapokból építkező stílusával találkozhatunk, de a képek alapján meglepően igényesnek tűnő anyaghasználat mellett. A műszerfalon minden digitális, a hagyományos műszereknek nyoma sincs, és a legtöbb funkció a középkonzol 12,3 hüvelykes érintőképernyőjén keresztül érhető el.

Ahogy a PSA-tól már megszokhattuk, a nagy motorok teljesen hiányoznak a kínálatból: Kínában 165 és 200 lóerős 1,6 literes turbós benzinmotorok alkotják a választékot. A csúcsmodell az erősebb benzinmotor mellé egy 100 lóerős villanymotort is kap, amely a hátsó kerekeket hajtja. Így az összteljesítmény 300 lóerőre emelkedik, de a rendszer emellett összkerék-hajtásként is működik, és elvben 60 km-t tisztán elektromos üzemben is meg lehet vele tenni. A Li-ion akkumulátor természetesen külső forrásból tölthető.

A Citroën állítólag már októberben elkezdi a típus forgalmazását Kínában, Európába viszont jelentős késéssel érkezik az autó: errefelé 2018 második felében kezdik a piaci bevezetését.