Így mentene meg a Nissan saját gyengeségünktől

2017.05.03. 17:01

A Nissan hangzatos találmányában, a Signal Shieldben semmi új nincs: egy olyan doboz, amely árnyékolja a mobiltelefon rádiójeleit. Viszont eddig senkinek nem jutott eszébe ilyet szerelni az autóba.

A mobiltelefon-használat vezetés közben már vagy két évtizede okoz gondot, és a legtöbb országban be is tiltották. Az okostelefonok megjelenése azonban rontott a helyzeten, hisz a telefonon már a különböző közösségi szolgáltatások is jelen vannak, amelyeken át percenként kaphat információt az ember az ismeretségi körétől. Sokan pedig vezetés közben sem tudnak ellenállni a kísértésnek. Még ezt az egyet megnézem... - szól a gyors lelkiismeret-altatás, pedig a legtöbb sofőr pontosan tudja, hogy ez az, amit nem kéne.

Nekik segít a Nissan a Signal Shieldnek elnevezett találmánnyal. Ez egy Faraday kalitkaként kialakított rekesz a könyöktámaszban, amely minden külső rádiójeltől elvágja a dobozba zárt telefont. Ettől a telefon még csatlakoztatható vezetékkel az autó információs rendszeréhez, így mondjuk hallgathatunk róla zenét, de nem fog percenként újabb üzenetekkel bombázni, így nem vonja el a figyelmet a vezetéstől.

A Nissan saját brit felmérése szerint 8-ról mintegy 31%-ra nőtt azok száma az elmúlt két év alatt, akik a telefonjukkal is foglalkoznak vezetés közben, és a megkérdezettek mintegy 18%-a nyilatkozta, hogy szokott egyszerre vezetni és a telefonján üzenetet írni. És hogy mi a lehetséges következmény? Az autógyártó szerint négyszeres baleseti kockázat – és ez előzhető meg a Signal Shield segítségével. Már ha valaki képes elengedni a telefonját, és betenni egy dobozba.