Újabb közös motorokon dolgozik a Mercedes és a Renault

2017.05.25. 06:59

A Renault és Nissan egyes típusai mellett a Mercedes elsőkerék-hajtású alapmodelljeibe szánják az új, közvetlen befecskendezéses motorcsaládot, amelynek egyelőre két változatáról tudunk.

mercaengine

Az 1,2 és 1,4 literes hengerűrtartalom talán kevésnek tűnhet, de valószínű, hogy a méretükhöz képest kifejezetten erős motorokról van szó. A Mercedesnél M282 kódnéven futó négyhengeresek a jelenleg is használt M274-es jelzésű 1,6 és 2 literes motorokat egészítik ki, amelyeket állítólag szintén továbbfejlesztenek, M260 néven. Egyelőre nem tudni, hogy a fejlesztés alapja egy már meglevő motor-e – a Renaultnak van 1,2 literes turbómotorja, 120 lóerővel – vagy tényleg teljesen új motorról van szó, mindenesetre ennyire apró motorokat a Mercedes már rég nem használt.

A kis motorok kapcsán adná magát, hogy később méretben még inkább hozzájuk illő autókat is gyártson a Mercedes. A Smart Forfour és az A osztály közül jelenleg egy kategória hiányzik – a konkurenciánál nem, hisz a BMW a Minit, az Audi pedig az A1-est kínálja a négyméteres városi autók mezőnyében – ami ráadásul további együttműködési lehetőséget jelenthetne a Renault-val, de ilyen méretű Mercedesről egyelőre még pletykákat is alig hallottunk.

Úgy tudjuk, az új alapmotorokat a 2018 első felére várható új A osztállyal együtt kezdik bevezetni, viszont mivel az új négyhengereseket kizárólag keresztben való beépítésre tervezik, a nagyobb, hátsókerék-hajtású modellekben – azaz a C osztályban és az annál nagyobb Mercedesekben – nem várható a megjelenésük.