Teherautó sofőrfülke nélkül

2017.07.07. 13:23

A napokban mutatta be tanulmányát az Einride tervezőcsoport, ami a T-pod nevet kapta. Ez egy tisztán elektromos hajtású teherautó, amiben nem alakítottak ki helyet a sofőrnek, de még utasnak sem. A T-pod önvezető rendszerrel van felszerelve, ami ugyan még nem tökéletes, de épp ezért távirányítható is. A teherszállítónak különálló irányítóállása van, ami három szélesvásznú monitorból, egy ülésből, kormánykerékből és két pedálból áll. A jármű további funkciói – például ködlámpa, raktérajtó – táblagépeken kereszt vezérelhetők.

A T-pod teljes hossza hét méter, a rakterébe pedig 15 szabványos raklap fér be. Tele pakolva az össztömege 20 tonna lehet. Az akkumulátor csomag kapacitása 200 kWh, egy töltéssel nagyjából 200 kilométer megtételére képes. Ezzel a távolsággal városi, esetleg rövid távú országúti teherszállításra lehet alkalmas.

Az Einride mérnökei azt mondták, hogy a T-pod még bőven teszt-fázisban van, de ha sorozatgyártásba is kerül, akkor töltési rendszereket kell kiépíteni neki. Ha minden a tervek szerint megy, akkor 2020-ra akár kétszáz T-pod színesíti majd a svéd utcaképet szokatlan formájával.