Újabb csillageső az EuroNCAP-nál

2017.07.07. 06:03

A Ford Mustanggal együtt hat másik típust is leteszteltek az EuroNCAP legutóbbi sorozatában. Az Alfa Stelvio, a Hyundai i30, az Opel Insignia, a Seat Ibiza és a VW Arteon mind öt csillagot érdemelt, csak a Honda Civictől vontak le egyet, és a japán kompakt legtöbb részeredménye sem tűnik gyengének.

A sok ötcsillagos eredmény tulajdonképp nem meglepő. Ma már tervezési szempont minden, az európai piacon jelen levő gyártónak, hogy az EuroNCAP tesztjein jól szerepeljenek az újdonságai, hisz a csillagok száma kimutatható reklámértéket képvisel. Igazából inkább az a meglepetés, hogy a Honda csak négy csillagot érdemelt, és azt az egyet sem azzal vesztette el, hogy a felnőtteket ne védené megfelelően – a 92%-os eredmény bőséggel elegendő lenne az öt csillaghoz – hanem hogy a tervezők nem gondoltak a gyermekek védelmére, amelyet csak 67%-osnak találtak a tesztelők.

A felnőttek védelmére egyébként – ami a hagyományos töréstesztek eredményeinek felel meg – a Hyundai i30 kapta a legalacsonyabb pontszámot, 88%-kal, de még ez is bőségesen elegendő volt az öt csillaghoz, a legjobbnak pedig az Alfa Romeo Stelvio bizonyult, 97%-os eredménnyel. A gyermekek biztonsága viszont az Arteonban és az Insigniában a legteljesebb, ezek 85%-os értékelést kaptak ebben a műfajban.