A legnagyobb veszély az úton mi magunk vagyunk?

2017.07.12. 12:13

Igaz, a számok az Egyesült Államokból származnak – a legnagyobb autóklub, az AAA adatait dolgozza fel a felmérés – de így is érdekes, hogy az ottani halálos balesetek többségében egyetlen autó vesz részt.

car-crash-tree

Az arány 55%, azaz még így is bőven akadnak többszereplős szerencsétlenségek, de a számok azt mutatják, hogy a balesetek leggyakoribb közvetlen oka az útpálya elhagyása. Ilyen típusú az amerikai halálos balesetek 70%-a, bár ebbe a kategóriába nem csak az útfelület határának elhagyása, de az út felezővonalának átlépése is beleszámít. További érdekes, bár nem épp vidám adat, hogy bár az autók ritkán borulnak fel – csupán a balesetek 3%-ánál fordult elő ilyesmi – ha borulnak, akkor nagy a baj, hisz a halálesetek 20%-ában játszott szerepet az autó ilyen típusú stabilitásvesztése.

Az amerikai adatok alapján persze nehéz lenne más régiókra általánosítani – az Egyesült Államokban jellemzően szélesebbek az utak, hosszabbak a távolságok és nagyobbak az autók, mint bárhol másutt a világon – de az mifelénk sem feltétlenül haszontalan tanács, hogy a baj elkerülése érdekében mindenki maga igyekezzen jobban vigyázni, magára és a többiekre egyaránt.