Tűzveszélyes Accordokat hívnak vissza

2017.07.17. 16:22

Tűzveszély miatt kénytelen visszahívni mintegy 2,1 millió Accordot a Honda. A mintegy 2,1 millió érintett autóból 1,15 millió az Egyesült Államokban fut, ott már négy motortéri tűzről is érkezett bejelentés, míg Kanadában egy esetet jegyeztek fel. További egymillió problémás autó a világ más részein közlekedik.

honda-accord-v6-1-1

A közlemény szerint egy akkumulátor-szenzorral van gond, annak ugyanis nem megfelelő a szigetelése. Ha nedvesség éri, megindul a rozsdásodás, idővel pedig zárlat alakul ki. Azok az autók, amelyek motorterében eddig tűz ütött ki, az Egyesült Államok és Kanada azon részein közlekedtek, ahol a keményebb telek miatt gazdagabban sózzák az utat – ez meggyorsíthatta a korróziót.

A kanadai tüzet még 2015-ben jelentették, a Honda akkor neki is látott a kivizsgálásnak. 2016 elején Kínában is előfordult hasonló, de akkor úgy vélték, kicsi a valószínűsége, hogy megismétlődjön. 2016 júniusában végül mégis újfajta akkuszenzorokat kezdtek beszerelni az Accordokba.

A visszahívott autókat két körben javítják a szervizek. Mivel nagyon sok járműről van szó, az első etapban csak gyorsan tömítenek, hogy kiküszöböljék a tűz lehetőségét. Később viszont ki is cserélik a problémás szenzort. Személyi sérülést egyelőre nem okozott a jelenség, mindenesetre így sem jó érzés ránézni saját lángoló autónkra.