Két év múlva itt az elektromos Mini

2017.07.26. 16:27

Még ebben az évtizedben eléri a Minit a villanyláz: 2019-re megcsinálják a háromajtós elektromos változatát. Németországból jön a hajtás, de Nagy-Britanniában marad a gyártás.

mini cooper d countryman 2017 - 73

A BMW tesz róla, hogy minden retrósága ellenére a Mini se maradjon le a trendekről. A kultmárka első sorozatgyártású villanyautójával nem is várnak sokat: 2019-re már a piacon lesz a következő generáció háromajtósából gyártott villanyváltozat. Nagyon persze nincs min dolgozniuk, a hajtást a BMW egy az egyben legyártja nekik otthon, majd kiviszi Oxfordba, ahol a villany Minik készülnek majd. Ez utóbbi információ azért is érdekes, mert a Brexit miatt nemrég még az is kérdéses volt, úgy általában a Mini gyártása marad-e a briteknél, de ezzel úgy tűnik, ez eldőlt.

Életkép a Mini oxfordi üzeméből
Életkép a Mini oxfordi üzeméből

A Mini idén jött ki első első plug-in hibridjével - az egy Coutrymanből készült. Ha az elektromos Mini tényleg megérkezik időben, a márka még ebben az évtizedben elmondhatja majd magáról, hogy egyszerre kínál dízeles, benzines, konnektoros hibrid és villanyautót. Igaz, a Mininél nem történelmi újdonság a villanyhajtás. 2009-ben legyártottak egy 500 darabosra limitált, piaci forgalomba nem került tesztszériát, aminek egy részét azóta már múzeumba került, míg a javát bezúzták.