A biztonsági öv hátul is életeket ment

2017.08.04. 12:24

Az amerikai biztosítók által fenntartott közlekedésbiztonsági intézet, az IIHS ezúttal nem újabb törésteszt-eredményeket közölt, hanem azt vizsgálták, hogy milyen arányban használnak biztonsági övet az autóba ülők. Kiderült, hogy a hátsó ülésen jóval kevesebben kötik be magukat, mint elöl.

IIHS Rear Seat Safety

A kérdezésen alapuló felmérésből az derült ki, hogy mintegy 91% köti be a biztonsági övét, ha az első ülésre ül, de csupán 72%, ha hátra. „Sokan vélik úgy, hogy a hátsó ülés biztonságosabb, ezért ott nincs szükség biztonsági övre. Ez azonban teljes félreértés: az öv ugyanolyan fontos, bármelyik ülésen ülünk is.” - írja az IIHS közleménye. A bekötetlen hátsó utas ráadásul nem csak a saját épségét kockáztatja: a lassulástól előrezuhanva az elöl ülő, akár biztonsági övet használó utastársaikra is komoly veszélyt jelentenek.

Bár amerikai baleseti statisztikákból származik az adat, mindenképp tanulságos, hogy a halálesetek felében az áldozatok nem használtak biztonsági övet – azaz csak az Egyesült Államokban kb. évi 2800 életet menthetett volna egy kicsivel nagyobb önfegyelem.