Összefog a Mazda és a Toyota

2017.08.04. 14:10

A két gyártó közti kapcsolat nem épp új keletű, de most láthatóan szorosabbra fűzik.

Toyota-Mazda-Partnership

Rövid távon az egyik leglényegesebb közös fejlesztés egy új gyár felépítése lesz az Egyesült Államokban. Az üzemet 1,6 milliárd dollárból húzzák fel, és a tervek szerint évente akár 300 ezer autó legyártására is lehetőség lesz itt. Ez a japánok válasza az új amerikai import-szabályokra, amelyek komolyan megdrágítják az autóbehozatalt, és különösen az olcsóbb modellek esetében csökkentik jelentősen az autógyárak hasznát. Úgy tudjuk, a Toyota a Corolla szedánt, a Mazda pedig egy még be nem mutatott hobbiterepjárót állítana elő ugyanitt. A termelés 2021-ben indulhat.

A másik közös tevékenységi kör az elektromos autók fejlesztése lesz, erről azonban nem mondtak részleteket. A Toyota ugyan csak tavaly állította fel villanyautó-fejlesztő részlegét, de hatalmas ráfordítással igyekeznek behozni a lemaradásukat a konkurenciával szemben. A Mazda jóval kisebb cég, egyelőre saját villanyautó-program nélkül – nekik nyilván jól jönnek a Toyotánál kifejlesztett műszaki megoldások, cserébe beszállnak majd a fejlesztési költségekbe.

Az együttműködés elmélyítésének a két cég részvénycserével is nyomatékot ad: a Toyota a Mazda részvényeinek 5%-át kapja meg, cserébe 0,25%-nyi Toyota részvényért. Ezzel tovább bővül a Toyota japán holdudvara, hisz korábban hasonló együttműködési megállapodásokat kötöttek a Subaruval és a Suzukival is.