Így védenék az autókat a hekkerek ellen

2017.08.07. 15:41

Ahogy egyre több az elektronikus rendszer az autókban, úgy egyre nagyobb az esélye, hogy ezeket valaki feltörje, és saját céljaira használja. A brit kormányzat épp ezért készített egy ajánlás-rendszert az autógyártók számára, amelynek a betartásával az autók is biztonságossá tehetők.

carhack

Elsősorban az autók fedélzeti információs rendszerét féltik, hisz ezek nem ritkán az internetre kapcsolódnak, vagy WiFi hálózaton keresztül elérhetők, és manapság nem ritka, hogy személyes adatokat – teljes címlistákat, levelezéseket – is elérhet az, aki feltöri az autóba épített számítógépet. Mivel az autó főegységeinek vezérlése általában különálló, zárt hálózaton történik, ezek felett nemigen lehet távolról átvenni az uralmat, de a kulcs nélküli zárakkal és indítással ellátott modellek esetében valós veszély lehet, hogy egyszerűen ellophatnak vagy kirabolhatnak egy-egy ilyen autót.

A kormányzati ajánlás persze csak nagy vonalakban tartalmazza, hogy mit várnak az autógyártóktól, a konkrét módszereket, megoldásokat már a cégeknek kell kidolgozniuk, és benyújtaniuk. Ez alighanem hosszú folyamat lesz, de legalább valamiféle nyomást gyakorolhat az autók gyártóira, hogy a járművekben található számítógépeket is legalább olyan szinten megóvják a betolakodóktól, amennyire egy asztali számítógépet szokás.