A madárpiszok is átverheti az önvezető autókat

2017.08.08. 14:47

A STOP tábla az egyik legegyértelműbb közlekedési jelzés, legalábbis az emberi sofőr számára. Speciális alakja miatt akár hátulról is felismerhető, az egyértelmű felirat és a kontrasztos vörös-fehér szín miatt pedig szinte lehetetlen figyelmen kívül hagyni. Kivéve, ha az autót nem ember, hanem robotpilóta vezeti.

spoiled stop sign

Most, hogy már csaknem minden autógyártó biztosra ígéri, hogy három-négy éven belül önvezető autókat küld gyártásba, a Cornell egyetem kutatóinak felismerése, hogy a gépi intelligencia egy STOP táblát sem képes teljes biztonsággal felismerni, minimum ijesztő. A kutatók azzal kísérleteztek, hogy miként reagál a táblafelismerő program, ha a táblákra fekete és fehér téglalap-formájú matricákat ragasztanak. Némi próbálgatás után sikerült olyan mintázatot találni, amelyet az esetek 100%-ában sebességkorlátozó táblának nézett a program.

Ez azért ijesztő, mert ha az autó ezek alapján reagál, és megállás helyett csak lassít a kereszteződésben, az könnyen okozhat halálos balesetet. Az pedig nem garantálható, hogy a tábla nem szennyeződik: madárpiszok, szándékos rongálás, a táblára ragadó levelek vagy szél felhordta hulladék is akadályozhatja a tökéletes felismerhetőséget, ami az emberi látás és felismerőképesség számára még messze nem akadály. Csak remélhetjük, hogy az efféle hibákat kiküszöbölik a fejlesztők, mielőtt az első önvezető autókat a forgalomba engedik.