Léghűtéses Porsche-motort fejleszt a Williams

2017.08.11. 16:05

A Porsche már vagy húsz éve lemondott a léghűtéses bokszermotorok fejlesztéséről, de most mégis készül egy változat, korszerű műszaki megoldások felhasználásával. A fejlesztést a Williams Advanced Engineering végzi, de konzultánsnak felkérték Hans Mezgert, azt a mérnököt, aki az 1994-ig a Porsche motorfejlesztő részlegét vezette.

A Singer-Porsche motor a német sportkocsigyártó 1990-ben bemutatott léghűtéses hathengeres bokszerén alapul, de a hengerűrtartalmát 3,6-ról 4 literre növelték és négyszelepes hengerfejet terveztek hozzá. Ezen felül a motornak két független olajköre van, titán hajtókarjai, alumínium pillangószelep-házai, valamint karbonszálas műanyag szívórendszere. A Singer szerint az új motor így akár 9000 felett is foroghat percenként, a csúcsteljesítménye pedig 500 lóerő körül lesz. Ez még ma sem kevés ekkora hengerűrtartalomból, még vízhűtéssel sem, léghűtéssel, turbó nélkül pedig egyenesen csodaszámba megy.

A csodamotor persze nem lesz gyakori: a Singer már meglevő Porsche 911-esek átépítésével, felújításával foglalkozik, és egy-egy mesterművükért elkérnek több mint 600 ezer dollárt. Csak becsülni lehet, hogy az áttervezett, ötszáz lovas lég-olaj hűtéses hathengeres mennyit tehet hozzá az árhoz, de vannak becslések, amelyek hétszámjegyű árat vizionálnak, természetesen dollárban.