Ez most a legjobban gyorsuló villanyautó

2017.08.17. 14:45

Egy ideje egyértelműen a Tesla Model S P100D gyorsul a legjobban az utcai autók között, de ha a speciálisan erre épített gépeket nézzük, van gyorsabb. Ilyen a True Cousins devű dán cég gépe, a TC-X, amely ugyan egy rosszul kivitelezett házi gyártású járműnek tűnik, de jelenleg ez az elektromos autók hivatalos gyorsulási bajnoka.

Amerikában már külön szervezet állt fel a villanyautós gyorsulási versenyek szervezésére, a NEDRA – ők hitelesítették a TC-X rekordját. Ez egészen pontosan 4,8968 másodperc nyolcad mérföldön, azaz 201 méteren – ekkora távon az autó 233 km/h-ra gyorsult fel. Azt pontosan nem tudjuk, hogy belül mi van, de az biztos, hogy a régimódi Sterling Nova kit-sportkocsira emlékeztető karosszéria alig egy milliméteres karbonszálas héj, amely egyszerű acél csővázra épül.

Mindez nem is olyan meglepő, hisz a villanymotorról már rég egyértelmű, hogy a teljesítményleadás karakterében és abszolút teljesítményben is sokkal jobb bármilyen belső égésű motornál. Azzal viszont meglepő dolog szembesülni, hogy iszonyú teljesítményét ez a rekordjármű is szinte hang nélkül adja le: a malmői versenypályán némi halk vinnyogás mellett pörkölte le az óriási versenygumik felületét a rajt előtt, majd állította fel a világrekordot, majd futott egy majdnem ugyanolyan gyorsat, a világrekord-döntés szabályainak megfelelően.