Villanyautó 1,5 millió forint alatt? Létezik!

2017.08.18. 16:38

A Baojun márka a General Motors és a kínai SAIC közös márkája, amely most egy kétüléses elektromos járművel bővíti a kínálatát. A Smart Fortwo-szerű törpe a képek tanúsága szerint nem igazán szép, és nem is különösebben tágas, de olyasmit tud, ami egyelőre igazán ritka: megfizethető áron kínálja az elektromos közlekedés lehetőségét.

Az E100 jelű miniautó csupán 1,6 méteres tengelytávú, gombkerekű készség, de két személy és némi csomag azért elfér benne. A hajtását egy 29 kW-os, azaz 40 lóerős villanymotor végzi, a csúcssebessége így 100 km/h, és a hatótávja egy töltéssel elvileg akár 155 km is lehet. Ezek villanyautó-viszonylatban nem kirívóan jó értékek, ahogy a minimum 7,5 órás töltési idő sem, viszont az Baojun új törpéjének ára verhetetlennek tűnik.

Átszámítva úgy 1,37 millió forintos árról hallani, ami még a jóval kevésbé autószerű Renault Twizyhez képest is jutányos: az oldalablakok nélküli francia mini legolcsóbb, 45 km/h-s sebességnél nem tud többet, legalább 2,1 millió forintnak megfelelő eurót kérnek, és ehhez jön még az akkumulátor bérlésének díja.

Ahogy sejthető, exportálni egyelőre nem tervezik a típust – valójában az is kétséges, hogy a kínai igényeket ki tudják-e elégíteni, mivel már eddig is több mint 5000 megrendelést kaptak az autóra, amelyet szinte be sem mutattak még. Az alacsony ár viszont reményt adhat azoknak, akiket már csak az ára választ el az elektromos közlekedéstől: ez a probléma sem feltétlen megoldhatatlan.