Eljön az idő, amikor a kormány rendelhető extra lesz?

2017.08.19. 09:59

Jövőbe mutató szabadalmat nyújtott be a Ford. Az amerikai márka mérnökei olyan autón dolgoznak, amelynek kormánya és pedáljai is kivehetőek. Ez a megoldás a gyáriak szerint nemcsak az önvezető autók fejlesztése során lehet hasznos – a jövőben a kormány akár rendelhető extra is lehet egy autóban.

Ilyen esetben az utastérben természetesen szükség van a megfelelő rögzítési pontok kialakítására. Lényeges, hogy a kormány és a pedálok stabilan, biztonságosan a helyükön maradjanak, és hiánytalanul betöltsék funkciójukat, amikor éppen csatlakoztatva vannak. Amikor viszont nincsenek, helyüket burkolatoknak kell fednie. A Ford nem steer-by-wire megoldást képzel el, hanem tényleges fizikai kapcsolatot a kerekekkel.

Mindez persze nemcsak abban az értelemben vet fel biztonsági kérdéseket, hogy mennyire megbízható egy könnyedén ki-beszerelhető rendszer. Ott van még a légzsákok kérdése is, de a Fordnak erre is van megoldása. Egy légzsák kerülne a kormánykerék közepébe, egy pedig a műszerfalba, és egy szenzor érzékelné, egy ütközés esetén éppen melyiknek kell nyílnia.

A szabadalmi kérelmet egyébként még tavaly februárban nyújtották be, de a hivatal csak most publikálta az anyagot. Annyi biztos, hogy addig nem találkozhatunk ezzel a megoldással, amíg az önvezető autók ténylegesen elérhetők nem lesznek a vevők számára. Érdekes, hogy a napokban éppen a Ford vezérigazgatója mondta azt, hogy az autonóm járművek körüli felhajtás talán túl nagy mostanában, szerinte jó ideig maradnak még az ember irányította autók.