Átverheti sofőrjét a GM villanyautója

2017.08.28. 14:29

Nincs egy éve a piacon a GM elektromos modellje, amely Észak-Amerikában Chevrolet Bolt, Európában Opel Ampera-e néven fut, de már kiderült egy nagyon kellemetlen hiba, amely eddig néhány száz autónál bukkant fel. Az akkumulátort felügyelő elektronika ugyanis időnként rossz hatótáv-adatokat közöl a fedélzeti számítógéppel, így előfordulhat, hogy az autó megáll, pedig elvileg még több tíz kilométert el kellene mennie.

A hibára a plugincars.com nevű honlap hívta fel a figyelmet, amelynek tulajdonosa, Brad Berman maga is Chevy Bolt tulajdonos. Az autójában úgy 2700 kilométernél jelentkezett először a hiba: menet közben váratlanul elment a kormányszervó, majd az autó is megállt néhány méteren belül. Ezzel párhuzamosan az előzőleg 160 km-t mutató hatótáv-jelző 15 km-re ugrott vissza. Az autó ezek után újraindítható volt, de előre- vagy hátramenetbe nem lehetett kapcsolni.

A GM szerint akkumulátor-hibáról van szó: miután a 288 Li-ion cellából néhány meghibásodott, az elektronika letiltotta a csomag további használatát. A gyáriak azt mondják, hogy elsősorban a gyártás elejéről származó autókkal fordult elő ilyesmi, és a nagyjából tízezer eddig legyártott autó egy százalékát érintheti a hiba. Azt ígérik, az összes hibás autó akkumulátorát garanciában cserélik, állítólag már végigfuttattak egy ellenőrzést az összes autón az OnStar rendszeren keresztül, így az is kiderült, hogy mely példányok produkáltak ilyen meghibásodást.