Tudják, mennyi idő elérni a 400 km/h-t?

2017.09.11. 15:05

Ha valamire, új végsebesség-világrekordra számítottunk volna a Bugattitól, de ehelyett egy nem létező kategóriában állított fel új rekordot a márka, legalábbis egyelőre. A feladatra az egykori CART bajnokot és Formula 1-es pilótát, Juan Pablo Montoyát kérték fel.

A Bugatti ugyan tervezi a korábbi végsebesség-rekord megdöntését, de csak jövőre. Ám hogy az idén se maradjon a közönség rekord nélkül, kitalálták, hogy a 400-ra gyorsulás, majd megállás rekordját állítják be. Sikerült, az 1500 lóerős, összkerék-hajtású szörnnyel Montoya 32,6 másodperc alatt elérte a négyszázas tempót, megállni pedig az indulástól után 41,96 másodperccel sikerült. Mindeközben 3112 métert tett meg az autó.

A próbák alatt mellesleg Montoya is megfuthatta saját személyes végsebesség-rekordját: korábban 407 km/h-t ért el egy Indy versenyautóban, most a Bugattival viszont 420 km/h-t. A rekordokat egyénként hitelesítették is – erre a Bugatti az SGS-TÜV Saar-t kérte fel – és azt mondják, ezek a gyorsulási próbafutamok tekinthetők az első lépésnek az újabb sebességi világrekord felé.

A Chiron elméletben gond nélkül elérhetné akár 480 km/h-t, de a Bugatti a szériapéldányok csúcssebességét 420 km/h-ra korlátozza, mint kiderült, nem is ok nélkül, és ezt a korlátozást csak jövőre tervezik feloldani, egy hivatalos rekordkísérlet erejéig, ahol valószínűleg szintén a 41 éves kolumbiai autóversenyző kezeli majd a technikát.