Múzeumot kap a legendás skót autóversenyző, Jim Clark

2017.09.21. 11:04

Eddig még csak a szándék volt ismert, most viszont a projektért felelős Jim Clark Trust bejelentette, egész biztosan múzeumot kap a hatvanas évek legsikeresebb autóversenyzője, Jim Clark. Hol máshol: Skóciában.

get

A skót mezőgazdász családból származó, fiatal éveiben raliversenyzésben jeleskedő Clark az ötvenes évek végén barátkozott össze a Lotus atyaúristenével, Colin Chapmannel, aki bevezette őt az autósport elitjébe. Chapman zseniális konstruktőri munkája Clark kezei közt ért be igazán, aki 1962-re megszerezte a Lotus-nak az első futamgyőzelmeket a Forma-1-ben, majd 1963-ra világbajnoki címet nyert a csapattal, amit aztán újra megnyert 1965-ben. Jim Clark mindössze nyolc évet töltött az autóversenyzés csúcsán, szinte kizárólag a Lotus autóival, ami alatt 25 Forma-1-es futamgyőzelmet szerzett, 1964-ben megnyerte az Indianapolisi 500 mérföldes versenyt, valamint rengeteg sikere volt egyéb, nem világbajnoki formulaautós futamokon. Egy ilyenen, egy Formula 2-es futamon vesztette életét 1968-ban a Hockenheimringen 32 évesen.

Clark és a Lotus 49-es
Clark és a Lotus 49-es

A Jim Clarknak szánt múzeum mögé gyakorlatilag az autósport teljes skót ága beállt. A támogatók között ott van Lord March, Goodwood grófja, Colin Chapmnan fia, Clive, David Coulthard, Allan McNish, Dario Franchitti, valamint a háromszoros világbajnok Sir Jackie Stewart. Stewart egyébiránt a projektfelelős Jim Clark Trust tiszteletbeli elnöke is, ami azért is külön érdekes, mert a 78 éves bajnok pályája elején még versenyzett együtt Clarkkal.

Együtt a két legendás skót, valamikor a 60-as években – balra Stewart, jobbra Clark
Együtt a két legendás skót, valamikor a 60-as években – balra Stewart, jobbra Clark

Az 1,6 millió fontból (540 millió forint) épülő múzeum a skóciai Duns-ban jelenleg is működő Jim Clark emlékszoba helyén épül majd. A kiállítási tárgyak még gyűlnek, de már most biztos, hogy látható lesz itt Clark két versenyautója, sok trófeája, valamint rengeteg emléktárgy. Az építtetők azt remélik, jövőre megnyílhat a múzeum.