Új Goodyear kerekek, levegő nélkül

2017.09.26. 16:41

Nem-levegős kerekeket szinte minden nagyobb autógyártó fejleszt, köztük a Goodyear is. Eredetileg a holdjárókhoz kezdtek ilyeneket fejleszteni, de már évek óta folyik a tapogatózás a katonai és polgári felhasználás irányába is. Az amerikai cég most jutott odáig, hogy kereskedelmi célra gyártani kezdje a műanyagrácsos kerekeket, bár ezeket egyelőre csak önjáró fűnyírókhoz ajánlják.

gy turfcmd

A Turfcommand fantázianevű kerekeket első körben a Bad Boy Mowers nevű fűnyíró-gyártó egyes modelljeihez kínálják majd feláras extraként a két pneumatikus hátsó kerék helyett, de később valószínűleg más gyártók más típusaihoz is megvásárolható lesz. A gyártó szerint az új típusú kerék javítja a menetkényelmet, lényegében nem igényel karbantartást, és a füvet is jobban kíméli a hagyományos abroncsoknál.

A Goodyear ezzel egyébként nem is az első: a Michelin Tweel kerekeket már vagy három éve lehet kapni a boltban, igaz, egyelőre ezeket is csak golfkocsikhoz, kisebb építőgépekhez és fűnyírókhoz gyártják. És most a Goodyear kerekeit is hasonló célokra kezdik majd kínálni. Nyilván nincs szó véletlenről: ezek a típusú kerekek, amelyek levegővel teli tömlő helyett műanyagrácsot tartalmaznak, egyelőre nemigen bírják a nagyobb sebességet.

Már az is nagy szám, hogy a Hankook Iflex fantázianevű kísérleti megoldásával tartósan lehet 130 km/h-val haladni, pedig a használhatóság határa valahol 180-200 km/h maximális sebesség és öt-hat év élettartam körül kezdődne. Ez egyelőre nem sokkal több, mint optimista vágyálom, de a gumigyárak láthatóan hisznek a megoldás létjogosultságában. Végső soron egy csomó problémát megoldana, elfelejthetnénk végre a defekt fogalmát, a gyártáshoz pedig sokkal kevesebb gumi is elég lenne. De úgy néz ki, ehhez még kell néhány év – vagy évtized – fejlesztgetés. A Goodyear közleménye is ezt támasztja alá: azt mondják, a Turfcommand csak egy hosszú evolúciós folyamat legelső állomása.