Megmutatja jövőjét a Mazda

2017.10.10. 12:48

A Mazda egyelőre csupán néhány előzetest mutatott két újdonságáról, de a lényeg már ezeken is látszik. Egyelőre a két autó nevét sem árulták el, csupán annyit, hogy a kisebbik termék-tanulmány – azaz közel áll a szériagyártáshoz – míg a másik formatanulmány, azaz elsősorban stilisztikai kísérletként tekinthetünk rá.

A terméktanulmány egy ötajtós, csapott hátú kompakt modell, amely várhatóan a Mazda 3-as utódjának előfutára. Ennek nem csak a sziluettjét láthatjuk az előzetes fotókon, de a vázszerkezetét és a motorját is. Ez utóbbi a forradalmi Skyactiv-X motor, amelyet valószínűleg a következő Mazda 3-assal együtt kezdenek majd gyártani. A karosszéria sziluettje azt jelzi, hogy a Mazda stílusváltásra készül: a jelenleginél egyszerűbb, letisztultabb formák sejlenek elő a sötét fotókból. A karosszériát lényegében két ív, a tetőé és az övvonalé határozza meg, nyoma sincs a mai Mazdákra jellemző komplikált formáknak.

Ugyanezt az irányzatot követi a másik tanulmány is, egy hosszabb, négyajtós szedán. Itt is nagyobb egybefüggő felületekkel és egyszerűbb formákkal találkozhatunk, viszont az autó arányai – az alacsony tető, valamint a rövid első és hosszú hátsó túlnyúlás – itt még dinamikusabb hatást keltenek.

A Tokiói Autószalonon nyilván több is kiderül, egyebek közt arról is, hogy mindebből mi, és mikor kerülhet gyártásba.