Kaliforniának már nem kell a sofőr

2017.10.14. 10:29

Megváltoztatta az önvezető autók tesztelésére vonatkozó szabályozást Kalifornia állam vezetése. A jelenleg érvényben lévő előírások szerint az autonóm járművekben mindenképpen ülnie kell egy hús-vér sofőrnek, aki szükség esetén be tud avatkozni - ez jövőre már nem így lesz.

google-self-driving-cars

Engedélyezik ugyanis a vezető nélküli teszteket, immár csak annyit írnak elő, hogy biztosítani kell az önvezető autók felügyeletét. Arról viszont már nem rendelkeznek, hogy fizikailag is jelen kell lennie valakinek, így elegendő lesz a távfelügyelet is. Ezen kívül pedig a hagyományos kezelőszervekre - kormányra, pedálokra - sem lesz szükség ahhoz, hogy egy autonóm közlekedésre alkalmas autó forgalmi engedélyt kapjon.

A döntés persze nem jelenti azt, hogy mostantól mindenféle korlátozás nélkül szaladozhatnak az autonóm gépek a közutakon. A tesztek megkezdése előtt ugyanis minden esetben be kell jelenteni a szándékot, ezt követően kapják meg a fejlesztőcégek a szükséges engedélyeket. A szabályváltozás egyelőre csak személyautókra vonatkozik, a teherautókban továbbra is ott kell ülnie valakinek, aki közbe tud lépni, ha szükséges.

Kaliforniában egyébként számos autógyártó és más, az autonóm technológia fejlesztésével foglalkozó cég végez teszteket. Számukra mindenképpen kedvezőek a változások, így ugyanis nagyobb szabadságot élvezhetnek az új technológiák kipróbálásában.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.