Sokat veszít a Mercedes a dízelek visszaesésén

2017.10.20. 13:22

A Mercedes, amely visszaszerezte vezető helyét a luxusautók piacán, közzétette harmadik negyedéves eredményeit. Az adózás előtti eredmény csökkent ugyan, de még így is elég szép nyereséget hoz a vállalat a részvényeseinek.

mercdiesel

A Daimler AG. harmadik negyedéves adózás előtti nyeresége 3,46 milliárd euró lett, ami ugyan jelentős visszaesés az előző év 4,04 milliárdjához képest, de panaszra így sem ad okot. Pedig elég sokat költöttek terven felül. Egyes dízelmotoros modellek visszahívására például 453 millió euró ment el – vagy hárommillió autót hívtak vissza Németországban, hogy biztosítsák, a motorjaik nem engednek a levegőbe a határértéknél nagyobb mennyiségű káros anyagot. Ezen felül 2,3 milliárd euró ment kutatás-fejlesztésre, 21%-kal több, mint tavaly júliustól szeptemberig, amit a villanyautó-fejlesztés felgyorsításának számlájára írható.

A Mercedes három hónap alatt 573 ezer autót adott el, míg a BMW 499 ezret, az Audi pedig 471 ezret. A Mercedes láthatóan jól járt a kisebb, fronthajtású modellcsalád bevezetésével, és mostanra visszakapaszkodott a prémium-kategória legnagyobb gyártójának posztjára, ahol az elmúlt évtizedben jellemzően a BMW-t találtuk. Ugyanakkor azt mondják, a negyedévre jellemző visszaesés már a dízelmotoros személyautók eladásának csökkenésére vezethető vissza, így a Mercedesnek is alkalmazkodnia kell a piac változásaihoz.