Trump Japánban: gyártsanak a japánok autót Amerikában

2017.11.07. 06:15

Japánban tett látogatása során találta azt mondani az amerikai elnök, hogy a japánok import helyett igazán gyárthatnának autókat az Egyesült Államokban. Trump elnök láthatóan nem nézett utána, hogy egy ideje már így tesznek.

camryworks

„Próbálják az autóikat az Egyesült Államokban építeni, ahelyett, hogy behoznák azokat. Ez olyan nagy kérés? Ez olyan durva kérés?” - mondta az elnök a Bloomberg híre szerint. Ezzel nem is lenne baj, ha nem állna ellentétben a száraz tényekkel. A japán autógyártók mintegy 4 millió autót és 4,7 millió motort készítenek éves szinten az Egyesült Államokban, mi több, a személyautó-eladásokat évtizedek óta helyben előállított japán modellek vezetik. Ezzel mintegy 850 ezer munkahelyet tartanak fenn az országban, sőt, exportra is jut az Egyesült Államokban készülő modellekből: tavaly mintegy 412 ezer autót vittek innen más piacokra. A Toyotának hat üzeme van az Egyesült Államokban, a Hondának négy, a Nissannak kettő, a Subarunak egy, és hamarosan a Mazda is felépíti közös gyárát a Toyotával.

A legszebb az egészben az, hogy az amerikai autógyártók is csak kínálatuk egy részét gyártják az Egyesült Államokban, a többit importálják – ha innen nézzük, Trump elnök Japánból hazatérvén elsüthetné ugyanezt a poént, legalább ennyire ülne.