Önvezető buszt törtek Las Vegasban

2017.11.15. 15:03

A francia Navya Arma autonóm kisbusz a múlt hétvégén mutatkozott be Las Vegasban, azonban alig néhány órával az átadási ceremónia után egy teherautó meghúzta a minibusz elejét.

A francia Navya 2013-ban kezdte meg az Arma névre keresztelt önvezető minibusz fejlesztését. Amelynek kifejlesztésére 25 millió eurót, azaz megközelítőleg 7,5 milliárd forintot költöttek. Az első ilyen járművek tavaly nyáron álltak utasforgalomba a svájci Sionban.

A világ számos városából nagy érdeklődés mutatkozik az önvezető kisbuszok iránt, amit többek között a francia cég is alaposan kihasznál. A 15 személyes Navya Arma kisbuszokat már több nagyvárosban is kipróbálták. Egy példány múlt szombaton Las Vegasban is forgalomba állt egy 0,6 mérföldes szakaszon. A hivatalos átadási ceremónián elhangzott, hogy az autonóm közlekedésé a jövő, hiszen a közúti balesetek 90 százaléka emberi mulasztás miatt következik be és a remények szerint az új minibusz hozzájárul a Las Vegas-i balesetek csökkentéséhez. Az átadás után néhány órával ezt sikerült is demonstrálni, ugyanis egy, legalábbis a beszámolók szerint, figyelmetlen kamionos kissé összetörte a busz orrát.

Az egyik utas szerint az első nap tizedik körében, egy Las Vegas-i sikátorhoz érkező busz útjába egy nyerges teherautó került, ami megpróbált betolatni az említett sikátorba. A busz ezt természetesen érzékelte, lelassított, majd megállt. A fényképek tanúsága szerint igen közel állt meg az Arma az épp manőverező kamionhoz, amely végül nekiment a kisbusz elejének, és meghúzta azt. A homlokfal műanyag elemei kissé megrepedtek, eltörtek, de szerencsére sem személyi sérülés, sem túl nagy anyagi kár nem jelentkezett. Állítólag a francia cég ott tartózkodó képviselője nem volt túl boldog, ugyanis nem vittek magukkal Las Vegasba új homlokfali elemeket, ezért amolyan barkács megoldással kellett helyretenni az orr műanyag elemeit, amíg meg nem érkeznek az új alkatrészek Franciaországból.

Most azonban más miatt is főhet a franciák feje, ugyanis az amerikai közlekedés biztonsági hatóság, azaz a The National Transportation Safety Board (NTSB) hétfőn délután, a baleset miatt leállíttatta az Arma kisbuszok USA-beli közlekedését addig, amíg ki nem derül, hogy pontosan mi, vagy ki okozta a szombati balesetet.

Valószínű, hogy az ügy hamar megoldódik, és valóban a teherautó sofőrjének hibája lehetett az apró baleset okozója, de az eset (ahogy a teslás halálos baleset sem), nem vet valami jó fényt az autonóm közlekedési rendszerekre, és azok elterjedésére.