Olcsóbbá válhatnak a japán autók Európában

2017.12.11. 15:05

Szabadkereskedelmi egyezményt készítenek elő az Európai Unió és Japán között, amely az autóimportot is érinti: a jövőben nem vethetik ki a 10%-os vámot a Japánban gyártott autókra, és a 3%-ot az onnan importált alkatrészekre.

5

A megegyezés alapján Japán elengedi például a sajtok és borok vámját, valamint nagyobb mennyiségben enged be az országba disznó- és marhahúst, így az európai cégek is részt vehetnek a nagyobb japán tendereken. A megállapodás részleteit már öt hónapja egyeztetik, de úgy tűnik, lassan kialakul az a feltételrendszer, amelyet mindkét fél el tud fogadni.

Az autók és alkatrészek vámjának eltörlése elsősorban azoknak a gyártóknak lesz hasznára, amelyek Japánból szolgálják ki az export-piacokat is. A legmarkánsabb példa a Mazda, amely lényegében csak Japánban gyárt autókat az európai piacra, de a legtöbb japán gyártónak van Japánból származó típusa az európai kínálatban.

A megállapodás igazán Nagy-Britanniát érintheti kellemetlenül, persze a Brexit-megállapodás kereskedelmi részének alakulásától függően. Előfordulhat ugyanis, hogy az angol gyártású japán autókra lesz vám, míg a japánból érkezőkre nem. Márpedig a japán gyártók azzal a céllal telepedtek meg Nagy-Britanniában, hogy versenyképesebbé váljanak Európában.