Daytonában versenyezhet Alex Zanardi

2017.12.19. 11:11

Se a kora, se lábai hiánya nem akadály – új kihívást talált magának Alex Zanardi. Az autóversenyzést nemrég paralimpiára cserélő olasz újra visszatérne az autósport tetejére: 2019-ben indulna a daytonai 24 óráson. A BMW benne van. 

23

Zanardi a kilencvenes években második felében lett óriási ígéret az autósportban. 1997-ben és 1998-ban olyan fölénnyel nyerte meg az amerikai formulaautózás csúcsát, a CART-szériát, hogy tárt karokkal várták a Williamsnél a Forma-1-be. Egy peches, sikertelen szezon után visszatért Amerikába, majd egy 2001-es CART-futamon elszenvedte kis híján életébe kerülő balesetét, amely után mindkét lábát térd fölött amputálták.

Hosszú rehabilitáció után óriási szenzáció volt, amikor egy átalakított BMW-vel visszatért az autósportba. A túraautó-világbajnokságon szerepelt öt teljes szezonon át, és    futamgyőzelmekkel igazolta, hogy ha műlábakkal is, de helye van a legjobbak közt. Az autósportos visszatérés mellett Zanardi egyre gyakrabban tűnt fel kézihajtásos bicikliknek rendezett versenyeken, maratonokon. 2009-ben hátrahagyta a WTCC-t és minden erejével a paralimpiára készült. Megérte: a 2012-es londoni, majd a '16-os riói paralimpián is begyűjtött két-két aranyérmet.

p90192304-highres-1

A sokadik fordulat úgy fest, most jön el életében, bejelentette ugyanis, hogy 2019-ben ott lenne az amerikai autósport egyik legnagyobb versenyén, a daytonai 24 óráson. A BMW-nél már most megy a munka, hogy olyan fékrendszert építsenek az M8 GTE-be, amit Zanardi a művégtagjaival is használni tud. Sőt, a teszteket állítólag még idén elvégzik, hogy ne csússzon meg a projekt. Ha összejön, az szép pontja lesz az akkor 52 éves bajnok karrierjének.