Üvegtetőkhöz fejleszt légzsákot a Hyundai

2017.12.31. 13:28

Rég elmúlt már az az idő, amikor csak a sofőrnek, legfeljebb a jobb egyben ülő utasának jutott egy-egy légzsák. Ma már mindenféle függöny-, térd-, sőt a gyalogosokat védő motorháztető-légzsák létezik. A Hyundai szerint viszont ez sem elég, kitaláltak valami újat.

Alkatrész-beszállítójukkal, a Hyundai Mobisszal közösen az üvegtetőkhöz készítenek légzsákot. Ha egy panorámatetős autó felborul, kétféleképpen is komoly sérüléseket szenvedhetnek a bent ülők. Egyrészt az esetlegesen összetörő üveg miatt, másrészt pedig a kinyíló, kitörő üvegen átjuthat a fejük, esetleg végtagjaik, ami szintén nem szerencsés.

Az újfajta légzsák érzékeli a borulást, és nyolc századmásodperc alatt kinyílik, hátulról előre haladva fújódik fel, attól függetlenül, hogy a tető nyitva van vagy zárva. Így tehát a napfénytetős és a fix üvegtetős, panorámatetős autóknál is használható.

Az eddigi tesztek azt mutatják, hogy hatékony védelmet nyújt a tetőlégzsák, különösen az autóban utazó gyerekek vannak nagyobb biztonságban. A hírek szerint a Hyundai tizenegy szabadalmat jegyeztetett be ezzel a megoldással kapcsolatban. Azt viszont még nem tudni, mikor jelenhet meg a sorozatgyártású autókban ez az extra.