Ilyen dobozokkal közlekedünk a jövőben?

2018.01.09. 17:31

Nem ez az első alkalom, hogy az önvezető képességek kapcsán teljesen új alapokon nyugvó közlekedési rendszert álmodik meg egy gyártó, de a Toyota rendszere – legalábbis a cég szerint – teljesen univerzális.

Az elképzelés az, hogy a Toyota csupán egyfajta önvezető jármű-alapot biztosítana, amelyet a partner-vállalatok szabadon szabhatnának testre. Így elképzelhető ugyanazon a platformon csomagszállító, tömegközlekedés-helyettesítő személyszállító vagy ételszállító jármű, de mozgó irodaként vagy szervizként is felhasználható a rendszer. A koncepció rögtön háromféle méretű járművet tartalmaz, amelyek közül a legkisebb személyszállításra egyáltalán nem alkalmas apró robot-doboz – ez szolgálhat például a motoros ételkiszállítás kiváltására – ezen felül van egy négykerekű kivitel a kisebb haszonjárművek, és egy nyolckerekű a teherautók kiváltására.

Műszaki részleteket egyelőre nem közöltek, de még nem is tart ott a projekt: a Toyota egyelőre partner-cégeket keres, amelyekkel együtt fejleszthet és tesztelhet. Néhány ismert vállalattal már sikerült is megállapodni, így az Amazon a Pizza Hut és a Uber is segít majd a rendszer kiépítésében. Az első tesztverzió megvalósítását a 2020-as évek elejére ígérik, de az az érzésünk, a megoldás elterjedéséhez hosszú időre – akár évtizedekre – lehet szükség.