3D-nyomtatott féknyerget kap a Chiron

2018.01.22. 17:06

Háromdimenziós nyomtatással készült féknyergeket fejleszt a Chironhoz a Bugatti. A szupersportkocsi még idén meg is kapja az új technológiával előállított alkatrészeket, amelyet további 3D-nyomtatott elemek követhetnek a Volkswagen-csoport több modelljénél is.

 

A nyergeket titánból készítik, a munkadarabon négy, egyenként négyszáz wattos lézer dolgozik. A kész alkatrész 2213 rétegből áll, a 45 órás gyártási folyamat során 700 Celsius fokra is felhevítik. A 41 centiméter hosszú féknyereg egyébként a maga műfajában jelenleg a legnagyobb az autóiparban. A 3D-nyomtatással előállított változat 2,9 kilogrammot nyom, tehát mintegy két kilóval könnyebb a jelenleg használt alumínium nyergeknél, ugyanakkor erősebb is.

A versenysportban és repülőgépiparban is használt technológiát nemcsak ennél az egy alkatrésznél tervezik alkalmazni a jövőben. Fank Götzke, a Bugatti új technológiákért felelős vezetője szerint a Volkswagen-konszernen belül ők számítanak úttörőnek az efféle eljárások alkalmazásában, azonban ezelből a projektekből a vállalatcsoporthoz tartozó minden márkának előnye származik majd.