Szakít a V6-ossal a Mercedes-Benz

2018.01.22. 13:51

A Mercedes-Benz még 2016-ban mutatta be M256 kódú hathengeresét, amely egy új motorcsalád első tagja volt. Úgy tűnik, hamarosan sorozat lesz a sorhatosokból, méghozzá a V6-os motorok kárára. Erről Ola Källenius, a vállalat kutatás-fejlesztési igazgatója beszélt.

 

A váltás egyik fontos oka az lehet, hogy a soros hathengeres és a soros négyhengeres motorok közös alapokra épülnek, azokat egy gyártósoron tudják készíteni. Källenius emellett a sorhatosok finomabb, szebb járáskultúráját is előnyként említette a Detroiti Autószalonon tartott kerekasztal-beszélgetésen.

A tavalyelőtt bemutatott M256-ot egyébként 48 voltos elektromos rendszerrel készítik, valamint egy elektromos kiegészítő kompresszorral, amely besegít a turbólyuk leküzdésébe. Különlegessége még az integrált indítómotor-generátor, vagyis az ISG. A háromliteres sorhatos többféle teljesítményszinttel létezik már most is: 367, valamint 435 lóerővel, amelyhez rövid időre plusz 22-t tud hozzátenni a rendszer. A bemutatáskor a gyáriak azt mondták az új motorról, hogy miközben a teljesítményt a V8-asok szintjére tudják belőni, a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás a négyhengeresek szintjét hozza.

Jelenleg az S450-ben és az S500-ban használnak ilyet, tavasszal pedig a CLS 450 4Matic is megkapja. Azt egyelőre nem tudni, mekkora lökettérfogattal és milyen teljesítményszintekkel tervezik bővíteni a soros hathengeresek palettáját. Az M256-osból viszont AMG-tuningos változaton is dolgoznak már.