Jövőre megy gyártásba a Volkswagen ID

2018.01.23. 10:38

Mozgalmas éve lesz jövőre a Volkswagennek a jelek szerint. Egyrészt nyár elején kezdik gyártani a 8-as Golfot, ami egészen biztosan nagy figyelmet kap majd. Másrészt pedig egy olyan modell is megérkezik, amelytől nem kevesebbet várnak, mint hogy valódi tömegtermékké tegye a villanyautókat. Ez az ID (Iconic Design) lesz.

 

Az ID-t 2019 novemberében kezdik gyártani. Az ötajtós ferdehátú az e-Golfnál jobb alternatívát kínál majd a zéró-emissziós közlekedésre: míg a villany-Golf papíron háromszáz, valós körülmények között inkább kétszáz-kétszázhúsz kilométeres hatótávot nyújt, addig az ID-nál 400-600 kilométerről szólnak az ígéretek. Összehasonlításként: az új Nissan Leafre az NEDC-ciklus szerint 378 km-t mondanak.

Az autó külső méreteit tekintve a 7-es Golfnál hosszabb (4100 mm), szélesebb (1800 mm) és magasabb (1530 mm) is lesz, tengelytávja tizenhárom centivel nagyobb. Ami a teljesítményt illeti, 190 lóerő körül tud majd leadni az ID, amely – kezdetben legalábbis – hátsókerékhajtású lesz. A nulla-százat nyolc másodperc alatt tudhatja. Az ígéretek szerint nagyon fordulékony is lesz, 9,9 méteres fordulókörről beszélnek, és kimondottan a városi manőverezhetőségre hegyezik ki.

A 2019 novemberi gyártásindítást követően valamikor 2020-ban a forgalmazás is megindul. Pontos számokat egyelőre nem tudni, de a Volkswagen elérhető árat ígér. A jövőben pedig további teljesen elektromos modellek is követik az ID-t.