A Pininfarina tervez autókat Vietnamnak

2018.02.18. 11:02

Komoly tervekkel tekint a jövőbe a vietnami Vinfast. Az autógyártó 2025-re szeretné elérni az évi félmillió eladott autót, elsődlegesen a délkelet-ázsiai piacokon. Most pedig már arról is van némi információnk, milyen autókkal próbálják ezt teljesíteni.

Annyira komolyan gondolják, hogy kiírtak egy pályázatot, amelyre terveket vártak. Erre mintegy húsz pályamunka érkezett be, köztük olyan nagy nevű dizájnstúdióktól, mint a Pininfarina. Ezeket aztán a legfontosabb piacaikon megszavaztatták, nagyjából 62 ezer voks alapján állt össze a végeredmény. A Pininfarina mindkét benyújtott terve győzött.

Az olaszok úgy tervezték meg a két autót, hogy azok szemmel láthatóan is egy modellcsaládhoz tartoznak, és az orrukon a Vinfastra utaló V betű is megjelenik. Csak éppen az egyik egy klasszikus szedán, a másik pedig egy hétüléses SUV - tudják jól ők is, és a vietnamiak is, hogy ez utóbbi műfaj most nagyon pörög, nyilván fel kell ülniük erre a vonatra, ha számokat akarnak hozni.

Túl sokat már arra sem kell várni, hogy láthassuk, hogyan festenek ezek a tervek a valóságban. A Vinfast ugyanis jövő szeptemberben kezdené forgalmazni első modelljét. Az évi félmilliós számot persze nem kizárólag autóktól várják: elektromos motorkerékpárokat is terveznek, kihasználva a tényt, hogy Délkelet-Ázsiában a kétkerekűek nagyon jelentős részét teszik ki a forgalomnak.