A legnagyobb autókölcsönző cégek is hátat fordítanak a fegyverlobbinak

2018.02.25. 09:42

Sok más nagy amerikai vállalat közt a három legnagyobb autókölcsönző cég is megszakítja együttműködését az amerikai Nemzeti Fegyverszövetséggel, az NRA-jel. Nincs több kedvezményes bérautó a fegyverlobbinak.

uzhv

Nagy lendületet vett az NRA elleni bojkott az USA-ban azután, hogy a múlt heti floridai iskolai mészárlást követően erre szorgalmazó felhívást intéztek a fegyvertartás szigorításáért felszólalók, köztük túlélők és az áldozatok hozzátartozói, barátai. Floridában jelenleg bárki vehet félautomata fegyvert engedély nélkül, aki elmúlt 18 éves, azaz olyan is hozzájuthat egy tömeggyilkosságra alkalmas lőfegyverhez, akinek még három évet kell várnia, hogy kikérhesse az első sörét egy kocsmában – az USA-ban 21 év az alkoholfogyasztás alsó korhatára. Ennek a groteszk állapotnak és úgy általában a túl liberális fegyvertartásnak ment neki most a formálódó mozgalom, ami az országban óriási politikai befolyással bíró NRA bojkottjára szólítja fel a nagyvállalatokat.

nrabojkott.png

#BoycottNRA hashtag alatt futó kezdeményezés elérte az ország legnagyobb autókölcsönzőit. A Hertz, az Avis Budget Group és az Enterprise Holding, azaz az USA-ban működő három legnagyobb autókölcsönzéssel foglalkozó vállalat mind bejelentette, hogy megszakítja partnerprogramjait a fegyverlobbistákkal. Ugyanígy tett a TrueCar nevű új- és használt autók értékesítésével foglalkozó, több mint tízezer autókereskedővel dolgozó amerikai honlap is.

truecarnra.png

Az autókölcsönzőkön felül az USA legnagyobb vállalataiból több lépett a felhívásra. A Delta és a United légitársaságok az NRA tagok utazási kedvezményének megvonásával válaszoltak, de a számítógépes szoftvereket készítő Symantec is megszakította üzleti kapcsolatait a fegyverszövetséggel. Így tett a MetLife és a Chubb biztosítótársaság is. A bojkotthoz csatlakozó nagyvállalatokat itt gyűjti a Wikipédia.