Tűzhalál a Jeepben: 40 millió dollár a családnak

2018.03.16. 08:36

A Georgia állam legfelsőbb bírósága 40 millió dollár, vagyis átszámítva körülbelül 10 milliárd forint kártérítést fizettetne a Fiat-Chrysler konszernnel, miután megállapították, hogy hat éve azért halt meg egy ottani család négyéves kisfia egy balesetben, mert autójuk, egy 1999-es Jeep Grand Cherokee tűzveszélyt okozó konstrukciós hibát rejtett.

jeep

A ráfutásos ütközés során egy pickup rohant bele hátulról a család terepjárójába, amely kigyulladt, leégett és a tűzesetben vesztette életét az áldozat. Ez a típus már sok gondot okozott a Jeepnek, mert több mint egy évtizeden át a hátsó tengely mögé, közel az autó farához építették az üzemanyagtartályát, amely egy ráfutásos baleset esetén közvetlen tűzveszélyt okoz. Az Egyesült Államok közlekedési hatósága az NHTSA adatai szerint összesen ötvenen haltak meg a hiba miatt, és a problémában szintén érintett a Jeep Liberty. A két modellből a cég, kormányzati nyomásra több mint 1,5 millió példányt hívott vissza, hogy plusz védelemmel lássa el az üzemanyagtartályukat. 

A cég vitatja a közvetlen összefüggést a tűzesetek és az üzemanyagtartályok elhelyezése közt, megvizsgálja a további jogi lehetőségeit, ugyanakkor vezetői együttérzésüket fejezték ki a családnak az őket ért veszteség miatt. A legfelsőbb bíróság az eredetileg megállapított 150 millió dolláros kártérítést mérsékelte 40 millióra.