Meglepetés: Ausztriából jön a BMW-Toyota sportkocsi

2018.03.20. 15:15

A legújabb hírek szerint mind a BMW Z4-est, mind a Toyota Suprát Grazban, a Magna Steyr üzemében szerelik majd össze, igaz, mindkét típus ugyanarra a BMW fejlesztette technikára épül.

Mivel az információ egyelőre nem hivatalos, az okokat is csak találgatni tudjuk, de a bérgyártó bevonására nyilván jó oka volt a két cégnek. A legfontosabb nyilván az, hogy a Z4-ből és a Suprából valószínűleg együtt sem fogy majd elegendő ahhoz, hogy egy nagyobb autógyárat megérje felszerszámozni a gyártáshoz. A Magna-Steyr viszont épp az ilyen, legfeljebb évi néhány tízezer példányban előállított modellek specialistája. Nem mellesleg így a gyártási költségek is követhetőbbek mindkét fél számára, ami nyilván nem mindegy, ha a BMW és a Toyota közösen fizeti majd a számlát.

A Magna-Steyr egyébként több ismert típus bérgyártását is végzi. Itt készül például a Jaguar E-Pace, az 5-ös BMW-k bizonyos változatai, és persze a Mercedes G osztály is, amelynek legalább részben a fejlesztése is itt folyt. A kanadai-osztrák autógyár is nem is elhanyagolható méretű: bár a pontos szám nem ismert, durván 200 ezer autót állítanak elő az üzemben évente.