Elon Musk: az autóipar a pokol maga

2018.04.04. 17:14

Még mindig bajok vannak a kis Tesla gyártásával, ezért Elon Musk maga is a problémával kel és fekszik. Kedden, a húsvéti hosszú hétvége után ezt írta a Twitteren: „Vissza a gyárban alváshoz. Az autó-biznisz a pokol.”

Hogy pontosan mi a baj, azt egyelőre nem tudjuk – talán Musk majd megírja egy önéletrajzi kötetben néhány évtized múlva – csak az eredmény látszik. A Tesla ugyanis közzétette a gyártási számait, ami alapján március utolsó hetében 2020 Model 3 készült, az első negyedév, azaz bő 12 hét során viszont összesen 9766. A probléma mértékét jól jelzi, hogy eközben az elvileg sokkal lassabban és körülményesebben előállítható Model S és Model X típusokból összesen 24 728-at tudott elkészíteni a cég.

Ráadásul, bár a termelés még közel sincs a tervekben szereplő heti 5000 autóhoz, jelenleg durván félmillió Model 3 megrendelés vár arra, hogy teljesítsék, és az év első három hónapjában csak 8180-an kapták meg a Model 3-asukat. Ám ha minden az előzetesen beharangozott tervek szerint haladna, akkor sem tudnák kielégíteni az igényeket két éven belül.

Talán ezért is tartották fontosnak megemlíteni a gyártási számokat taglaló sajtóanyagban, hogy az elkészült Model 3 minősége minden korábbi Tesla gyártmányénál magasabb szintű, és egyelőre a megrendelés-állomány is stabil, bár a késlekedések miatt néhányan azért visszamondták a megrendelésüket.

És egy igazán lényeges apróság – legalábbis a Tesla részvényesek számára – a végére: az idén nem terveznek újabb tőkeemelést vagy hitelfelvételt, erre elvben már nem lesz szükség a működés fenntartásához. Ha így lesz, az pedig azt jelzi, hogy a Tesla lassan megteszi az első bizonytalan lépést az önfenntartás irányába.