Újabb rész válik ki a Fiat birodalomból

2018.04.06. 11:18

Tavaly már hallhattunk az alkatrészgyártó lehetséges eladásáról, de most nem egészen erről van szó. A Fiat vezetősége csupán kisebb darabokra szedi szét az egykori vállalatbirodalmat, a Magneti Marelli például ugyanazok tulajdona marad, akik eddig is birtokolták, csakhogy így később egyszerűbb lehet eladni.

marelli cuccok

Úgy tudjuk, korábban az alkatrészbeszállító tőzsdei bevezetését tervezték, de a Fiat többségi tulajdonosa, az Agnelli családot képviselő Exor elutasította ezt a lehetőséget, mivel attól tartottak, hogy a piac túl alacsonyra árazná a részvényeket, így veszítenének az üzleten. Ugyanakkor ha a Magneti Marelli külön cég lesz – bár ugyanazok kezében, akik jelenleg a Fiat csoporton keresztül birtokolják – akkor egyszerűbb lesz később akár értékesíteni, akár a megfelelő pillanatban tőzsdére vinni.

A Magneti Marelli értékét jelenleg 5 milliárd euróra becsülik az aktuális hiteleivel együtt, és a cég szinte mindent gyárt, ami az autóiparban szükséges. Világító berendezéseket, hajtás-alkatrészeket, motorvezérléseket és egyéb elektronikai modulokat, valamint futóműveket és lengéscsillapítókat, hogy csak a fontosabb termékeiket említsük.

Nem csoda, hogy már korábban is többen jelezték, hogy érdeklődnének a teljes cég, vagy egyes részlegek iránt. Korábban az amerikai Tenneco és az olasz Brembo is szerepelt a hírekben, mint lehetséges vásárló.